Tiedote: Kultainen Venla -gaalan kilpailukategorioihin muutoksia: palkinnot vastaamaan nykypäivää ja tämänhetkistä televisiotarjontaa

Tiedote
11.10.2022
Televisioakatemia ry

Kultainen Venla -gaalan kilpailukategorioihin on tehty muutoksia muuttuneen televisiotarjonnan mukaisesti. Esituomaristojen määrä on nostettu aiemman kolmen tuomariston sijaan viiteen, jolloin esivalintoja on tekemässä entistä monipuolisempi joukko alan asiantuntijoita. Seuraava Kultainen Venla -gaala järjestetään 20.1.2023.

Tulevassa Kultainen Venla -gaalassa uutena palkintona jaetaan Vuoden juontajan palkinto, jolla voidaan huomioida juontajien entistä näkyvämmät roolit. Aiempi kategoria ”Uutis- ajankohtais- ja asiaohjelma” jaetaan jatkossa kahteen kategoriaan: Uutis- ja ajankohtaisohjelma sekä Asiaohjelma ja dokumenttisarja. Lisäksi aiempi kategoria ”Urheilu & Events” jaetaan omiksi kategorioikseen. Näiden muutosten myötä koostetaan myös kaksi uutta esituomaristoa omine asiantuntijoineen, jolloin esituomaristojen määrä nousee yhteensä viiteen eri raatiin.

Vuoden mies- ja naisnäyttelijän palkintojen sijaan jaetaan Vuoden pääosanäyttelijän ja Vuoden sivuosanäyttelijän palkinnot. Televisioakatemian päätös jakaa sukupuolineutraaleja palkintoja pohjaa yhteiskunnalliseen muutokseen. Filmiaura teki saman päätöksen aiemmin tänä vuonna, ja myös seuraavassa Jussi-gaalassa nais- ja miesnäyttelijöiden palkinnot korvataan sukupuolesta riippumattomilla palkinnoilla.

”Yhä useampi ohjelma on sekoitus erilaisia lajityyppejä, ja ohjelmien kategoriointia on mahdoton saada täydelliseksi. Koimme, että pääosa- ja sivuosanäyttelijäpalkinnot ovat oikea ja tuttu tapa palkita ansioituneita näyttelijöitä. Samoin on syytä nostaa juontajia keskiöön. Urheiluoikeuksiin ja -lähetyksiin panostetaan nykyisin paljon, ja niitä tehdään Suomessa maailmanluokan laadulla, joten tämä on syytä huomioida omalla kategorialla. Uutis- ja ajankohtaisohjelmien sekä asia- ja dokumenttisarjojen erottaminen toisistaan omiksi kategorioikseen tekee oikeutta kyseisille lajityypeille. Samoin useat tapahtumat, kuten gaalat ja keikkataltioinnit ovat tänä päivänä isoja ja näkyviä tv-tuotantoja”, perustelee Televisioakatemian puheenjohtaja Antti Väisänen.

Vuoden 2022 parhaita tv-ohjelmia ja niiden tekijöitä juhlitaan Kultainen Venla -gaalassa 20.1.2023. Tv-alan ammattilaisista koostuva Televisioakatemia ry:n jäsenistö äänestää voittajat esituomaristojen laatimien shortlistojen pohjalta. Yleisöäänestyksen perusteella jaetaan Vuoden esiintyjä ja Vuoden ohjelma –palkinnot. Suoran gaala-lähetyksen televisioinnista vastaa MTV3.

Lisätietoja:

Antti Väisänen
Televisioakatemian puheenjohtaja
antti.vaisanen@warnerbros.com
+358 400 415382 

 

Kultainen Venla -kategoriat 2022:

Vuoden lifestyle-ohjelma
Vuoden seurantareality
Vuoden kilpailureality
Vuoden Event
Vuoden Game Show
Vuoden musiikkiviihde
Vuoden urheiluohjelma
Vuoden keskusteluohjelma
Vuoden uutis- ja ajankohtaisohjelma
Vuoden asiaohjelma ja dokumenttisarja
Vuoden lasten- ja nuortenohjelma
Vuoden viihdeohjelma
Vuoden komediasarja
Vuoden draamasarja
Vuoden juontaja
Vuoden pääosanäyttelijä
Vuoden sivuosanäyttelijä
Vuoden käsikirjoittaja (viihde, reality & events)
Vuoden käsikirjoittaja (fiktio)
Vuoden ohjaaja (viihde, reality & events)
Vuoden ohjaaja (fiktio)
Vuoden esiintyjä (yleisöpalkinto)
Vuoden ohjelma (yleisöpalkinto)

Ajankohtaista

Kultainen Venla 2023 -palkinnot on jaettu

 

Vuoden 2023 parhaat tv-ohjelmat ja niiden tekijät on palkittu Kultainen Venla -gaalassa 26.1.2024. Suomen Kansallisoopperalla järjestetyn gaalan juonsivat Marja Hintikka ja Ile Uusivuori. Suoran lähetyksen televisioinnista vastasi MTV3.

Katso voittajat ja lue lisää..

Kultainen Venla 2023 -finalistit julkistettu

 

Televisioakatemian jäsenet ovat äänestäneet vuoden 2023 parhaita televisio-ohjelmia ja niiden tekijöitä esituomaristojen valitsemien shortlistojen pohjalta. Televisioakatemian jäsenenä on lähes 600 televisioalan ammattilaista. Kultainen Venla -gaala järjestetään 26.1.2024, ja se televisioidaan suorana lähetyksenä MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla.

Katso finalistit!

Kultainen Venla 2023 -shortlistat julkistettu

 

Kultainen Venla -esituomaristot ovat arvioineet vuoden 2023 tv-ohjelmia ja tekijöitä, sekä äänestäneet shortlistat Kultainen Venla -kilpailuun ilmoitetuista töistä. Tv-alan ammattilaisista koostuva Televisioakatemia ry:n jäsenistö äänestää voittajat esituomaristojen laatimien shortlistojen pohjalta.

Katso ehdokkaat!